2008. december 4., csütörtök

értékek...

Anyagi központú, mondhatnám úgy is: materializálódott világunkban, ha meghalljuk ezt a szót: értékek, akkor általában a pénzért megvehető értékekre gondolunk. ÉRTÉKbecslő méri fel vásárolandó lakásunk ÉRTÉKÉT, multinacionális vállalatok ÉRTÉKesítői próbálják megvetetni velünk cégük csodálatosabbnál csodálatosabb termékeit, s a szabadpiac szereplői is ÉRTÉKről-ellenÉRTÉKről beszélnek. Azt kell, hogy mondjam, önmagában ezzel nincs is semmi baj: egyszerűen így működik a világ. Szerethetjük ezt, vagy gyűlölhetjük, elfogadhatjuk, vagy tagadhatjuk: változtatni nem fogunk tudni rajta. Véleményem szerint a fontos inkább az, hogy észrevegyük azokat az értékeket is, melyek pénzben nem fejezhetők ki, mégis fontos szerepet töltenek be életünkben: szerepük "csupán" annyi, hogy szebbé teszik földi létünk rövidre szabott idejét.
S hogy mindez hogyan kapcsolódik egy fotós oldal bejegyzéseihez? A válasz roppant egyszerű: ez az oldal telis tele van ÉRTÉKEKKEL. Ma reggel, amikor bejelentkeztem a blogra, s megcsodáltam a frissen feltöltött képeket -Coyote Csillaghalászát, Zorán remek portréját, Eleven mókás Pannáját, Máté, Tamás, Gábor, Silentokami lenyűgöző ember-ábrázolásait, Zoltán csodálatos minimál-életképét-, akkor egy pillanatra az Amerikai Szépség (remek film, mindenkinek szívből ajánlom) egy gondolata jutott eszembe: "Annyi szépség van a világban, hogy szívünk a temérdek szépség láttán majdnem meghasad". S mindez természetesen ugyanígy vonatkozik a korábban feltöltött képekre is, hiszen azokat letöltve szintén hosszú-hosszú percekig időzik az ember, átadva magát a képek által közvetített hangulatnak, érzéseknek. Éppen ezért az oldal létrehozói széles mosollyal arcukon nyugtázhatják, hogy valami olyat vittek véghez, mely a mai világban egyre nehezebb feladatnak tűnik: ÉRTÉKET teremtettek. Hiszen létrehoztak egy olyan oldalt, ahol nagyszerű művészek munkáiban gyönyörködhet az ember, ahol minden kép egy-egy külön történetet mesél el, egy olyan oldalt alkottak, amelyet soha nem fog fenyegetni az unalom, az egyhangúság veszélye: hiszen minden művész más-más szemmel látja a világot, s ennél fogva másképpen is örökíti meg az általa észrevett szépségeket. Ami közös a képekben, az az, hogy időtlenek, örökkévalóak, örök érvényűek. Rólunk, emberekről, s a bennünket körülvevő világról mesélnek, s úgy mutatják meg nekünk az Életet, ahogyan azt mi talán sosem láthattuk volna. Az az ember, aki internetes tévelygései közepette idetéved az oldalra, garantáltan el fog időzni itt egy ideig, s ami ennél is fontosabb: vissza fog térni ide újra és újra...

Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: mert IGAZI értékeket talált egyre inkább anyagi központú világunkban...

7 megjegyzés:

Szabó Balázs írta...

Teljesen igazad van ... ezek az igazi értékek ...
Én ezért (is) fotózom, kikapcsol és a saját kis hülyeségeimet képbe tudom önteni és így mindenki számára vizualizálom, hogy látok én..

Ez jó dolog szerintem!

Rakoca írta...

Örülök, hogy így látod... ;-)

Irén írta...

Amiből egyre kevesebb van az emberek világában,az az igazi érték.Mostanság a kelendő a talmi,az ócska,a hamis.
örülök,hogy így látod,akkor ez az oldal egyfajta hiánypótlónak fog számítani kiüresedett világunkban,annak,aki erre szomjazik.

Máté írta...

Nagyon szépen megfogalmaztál, öröm vol elolvasni:)
Valóban ebben a szörnyű világban kevés dolog tud örömet okozni, ettől az oldaltól az eddig eltelt kevés idő alatt kaptam annyit mint máshol talán még nem.
Köszönöm szépen!

Balogh Zoltán írta...

Neked írnod kéne,ha még nem írsz

:-)

SilentOkami írta...

Nagyszerű gondolatok, engem is megérintett....

Rakoca írta...

Irén, Máté, Zoli, Okami: szívből köszönöm megjegyzéseiteket!